Text or shortcode
Text or shortcode

Astrologija, Horoskop, Besplatna Natalna Karta, Znak i Podznak

PODZNAK

podznak - ascedent u horoskopu

Šta je podznak u astrologiji?

U astrologiji kod nas je u vrhu popularnosti ipak još uvijek takozvani Sunčev znak, znak vašeg rođenja. Ovan, Bik, Blizanci ili neki drugi znak u horoskopu daju vam svakako neke osnovne karakterne osobine i sklonosti. Vjerovatno drugi po značaju u natalnoj karti je podznak ili ascendent, dok je treći vaš Mjesečev znak. Riječ dolazi od riječi “ascendent” ili “ascendere” a znači “uspinjati se”. U engleskom jeziku susrećemo se i sa oblikom riječi “ascendant”. Websterov rječnik opisuje ga kao ‘stanje ili pozicija od dominantne važnosti ili jačine’.

ASCENDENT ili kako ga mi zovemo “podznak”, alat je za dodavanje nove boje našoj astrološkoj slici, prizma kroz koju bi duša voljela da projicira Sunčeve kvalitete. Izražavanje vlastite ličnosti može se kontrolirati psihom, emocijom i umnom snagom, ali može i postojati kao kombinacija sva tri navedena elementa. Usklađena osoba je izbalansirana na tom osnovu. Ako je Sunce naša duša i osobnost, a Mjesec u horoskopu predstavlja srce i osjećaje, onda je ascendent izgled, naše tijelo i lice, ponašanje, ophođenje i predstava koju bismo željeli da drugi vide o nama.

Podznak je u suštini i s tehničke strane gledano, horoskopski znak koji se nalazio na istoku u trenutku rođenja. On je veoma važan za analiziranje zašto osoba pokazuje baš te osobine koje možda nisu tipične za njen glavni horoskopski znak, zašto baš tako izgleda ili se ponaša na određeni način u nepoznatom društvu. Podznak govori više o onome što bismo željeli da budemo nego što zaista iznutra jesmo. Govori o našim planovima, životnim sektorima – određujući položaj svih ostalih važnih polja horoskopa.

 

Koji je moj podznak?

Možete ga izračunati na više načina: sami, pitati stručnog astrologa, pitati Alexu, Siri ili Google… Šala! Evo kako se izračunava podznak.

  1. Izračunajte ga sami. U kućnoj radinosti, sve je draže i veselije. Zašto ne? Potražite na Google ‘kako izračunati podznak’ ili ‘besplatan proračun natalne karte’. Nadajmo se da će vas tražilica opet dovesti ovamo, na ovu stranicu.
  2. Slijedite formular (na engleskom): datum, sat i minut, godina rođenja, mjesto rođenja. Ako ne znate sat i minut rođenja, dobit ćete izvještaj bez podznaka – za podznak, vrijeme rođenja je obavezno.

Birth Date
Exact Birth Time

If birth time is unknown, check this box.*

UTC time offset:

Tip: Make sure the UTC time offset is correct. If it's wrong, you can change it.

* NOTE: If birth time is unknown, the report will not include positions or aspects for the Moon, Ascendant, Midheaven, Vertex, or Part of Fortune, nor will it include House positions for any planets.

 

Postoje tablice koje se zovu “tablice astroloških kuća” koje služe za izračunavanje istočne tačke – njenog položaja u trenu rođenja kao i ostalih jedanaest vrhova astroloških kuća ili sektora.

Ukupno ih ima dvanaest, a ascendent je vrh prve kuće ili polja života i fizičke konstitucije. Većina kompjuterskih astro-programa će ga tačno izračunati. Treba znati tačno vrijeme i mjesto rođenja pored naravno, datuma i godine. U obzir se uzima i ljetnje ili zimsko računanje vremena kao i vremenska zonu, odnosno satna razlika od Griniča do mjesta rođenja, te takozvano “zvjezdano vrijeme” koje se uzima iz efemerida, osnovnih astroloških tablica za taj dan. Približne tabele tipa uspravno-vodoravno u kojoj je jedna kolona vaš datum rođenja a odgovarajući red vaš sat rođenja nisu preporučljive jer daju neprecizne pa i potpuno pogrešne odgovore.

Ukoliko ste ugledali svjetlo dana u cik zore i izlazak sunca, vaš je podznak isti kao i vaš znak. Ako ste rođeni u trenutku kad je sunce upravo zalazilo, vaš je podznak suprotan znaku u kom ste rođeni jer je Sunce bilo na zapadu a podznak je istočna tačka. Svakako, nekoliko minuta razlike u trenutku rođenja i izlaska odnosno zalaska sunca može ovo značajno da promijeni.

 

Koji je moj podznak?

To je teško odrediti ‘brzom’ tabelom, iako takve postoje. Kako rekosmo, ako ste rođeni u zoru, u svitanje dana, onda su vam znak i podznak vjerovatno isti. Naravno, zemlja se okreće i za 24 sata promijeni 12 znakova, znači – svaka dva sata po jedan. Tako se otprilike svaka dva sata se mijenja i podznak.

‘Brze’ instant tabele koje možete naći na astrološkim stranicama nisu 100% tačne!

Rađene su za određeno podneblje i geografsku širinu i dužinu, a čim se malo maknete, eto greške.

Najtačniji rezultat možete dobiti ako izračunate cijelu natalnu kartu.

Ok, izračunali ste ga i šta sad?

Recimo da ste rođeni u znaku Raka, a da je vaš podznak Vaga. To bi znači da imate osjećajnu, stidljivu prirodu Raka i izuzetnu ljubav za dom i obitelj, kao i svoje korijene što je u biti Rak, a s druge strane veoma vam je važno da se uskladite u partnerstvu koje je ključna riječ za Vagu, možda volite ljude ili radite u javnosti, vrlo ste tolerantni u ophođenju i često se uključujete u rad s klijentima, vrlo ste druželjubivi i popularni – netipično za Raka, zar ne? Tu su 144 različite kombinacije, prije nego što se odlučite na korak proračuna položaja Mjeseca, Venere, Marsa…

Isto tako, planeta koja se nađe na istoku u blizini podznaka vrlo je važna u opisivanju vašeg karaktera i izgleda i može sve ovo malo i da promijeni. Ukoliko se Mars, popularni “crveni planet”, nađe na istoku, rađaju se ljudi sa žešćim crvenkastim pigmentom, pjegama po licu ili ožiljcima jer Mars je u mitologiji ipak vladar borbe i rata, mada i ostali dijelovi horoskopa moraju to da potvrde. Mjesec na istočnoj tački ili podznaku daje okruglo lice, sanjiv pogled i osjetljivu prirodu itd.

U pojedinim tekstovima se daje definicija da podznak više djeluje u drugoj polovini života ili nakon 27. godine, što ne mislim da je tačno. Podznak, kao i Sunčev ili Mjesečev znak, jedinstven je dio vaše mape rođenja i njegov se uticaj osjeća od rođenja do smrti.

Postoje kompjuterske metode i programi na internetu: stranica astro.com je popularna internet stranica koja vam može pomoći da izračunate poziciju podznaka, ali ne uvijek i da je i detaljno protumačite. No, možete pokušati i saznati gdje se nalazi vaš Ascendent (podznak). Ako poznajete kvalitete astroloških znakova, imat ćete otprilike ideju šta bi vaš ‘Ascendent u Blizancima‘ mogao da znači, a više objašnjenja možete potražiti i ispod nakon proračuna.

Naime, samo astrolog može da ukomponuje sve elemente karte u vašu jedinstvenu priču, ali početi se može i od kompjuterski izračunatog znaka i podznaka. Stoga, javite se ako niste sigurni kako i je li rezultat vaših proračuna tačan.

Za tumačenje vaše natalne karte možete posjetiti stranicu ovdje.

Sretno vam bilo čitanje neba!

Svi tekstovi na ovoj stranici su zaštićeni i ne smiju se kopirati, štampati, umnožavati ili objavljivati bez pismene dozvole astrologija.com ili autora.