astrologija.commira.cosic.astrolog@gmail.com / +1 214 6996472

Astroloski Blog

Mjesečevi Ciklusi Evolucije Kroz Emotivno Tijelo

Kad pogleda u vašu natalnu kartu, vašu mapu neba ili horoskop rođenja, astrolog će najprije da provjeri vaš znak i položaj Sunca, zatim Ascendenta ili podznaka i na posljetku položaj Mjeseca. I zaista, čak će neki i reći da je položaj Mjecečev važniji od položaja znaka na istoku, podznaka. Luna, taj sporedni i pasivni izvor svjetlosti koji toliko utiče na žene, emotivnost, plimu i oseku, plodnost i rađanje, ima visoko i važno mjesto u horoskopu toliko da se njeno kretanje pomno prati i analizira kako kroz  znakove Zodijaka tako i kroz kuće ili lična polja natalne karte, a uz veliku Mjesečevu pomoć astrolozi takođe lako određuju i tačno zbivanje nekog događaja ili emotivnog prevrata kod osobe. I saznajemo i to da ne utiče samo na žene nego i na muškarce, a u našem horoskopu uz Veneru i Marsa, često upravo opisuje prisnog partnera – onakvu ili onakvog kakvim ih želimo.

Izvjesne studije su sredinom prošlog vijeka pokazale da na karakter osobe utiče i to da li Mjesec raste ili opada prilikom rođenja, pa se došlo do zaključka kako su osobe rođene u periodu između Mlađaka i Punog Mjeseca, dakle dok je Mjesec rastući, više otvorene i spremne na saradnju i pokazivanje vlastitih emocija, dok su osobe sa opadajućim Mjesecom okrenute prema unutra i osjetljivije. Ovo, naravno, treba da podržava ostatak karte…

Veoma je značajno u kojem se znaku Zodijaka Mjesec nalazi prilikom rođenja. Proračunava se uz pomoć astroloških tablica – efemerida.

Mjesec – Mesec u znacima i kućama horoskopa, općenito govore sljedeće:

Mjesec u Ovnu ili prvoj kući rađa osobe vrlo direktne, impulsivne i promjenljivog raspoloženja. Šarmantne su i popularne, nepredvidljive u seksualnim aktivnostima ako uz to imaju naglašen element Vatre.

Mjesec u Biku ili drugoj kući daje donekle konzervativan pogled na svijet, okrenutost materijalnom i zaradi kao putu prema emocionalnoj sigurnosti i boljem i udobnijem životu. Važno je kako se hrani jer najviše uči kroz vlastite tjelesne ćelije.

Mjesec u Blizancima ili trećoj kući znači interesovanje za pisanu riječ, putovanja, kretanje i druženje. On ili ona s ovakvim Mjesecom nikad ne miruju. Mjesec ovdje je neobavezan, razigran, pričljiv i veoma aktivan. U ljubavi traži osobu sa kojom će moći da obiđe svijet!

Mjesec u Raku ili četvrtoj kući daje ljubav prema domu i mjestu rođenja, snažan osjećaj za zajednicu i državu, naciju i rod. Česte selidbe ili promjene mjesta stanovanja ne utiču na ogromnu vezanost za oca, majku i domovinu.

Mjesec u Lavu ili petoj kući je izuzetno darežljiv kad je riječ o djeci i podmlatku kao i talentima. Ove osobe su stvaraoci, kreativci koji svojom srčanošću i pozitivnom energijom grade budućnost.

Mjesec u Djevici ili šestoj kući je aktivan u sektoru posla i zdravlja i vjerovatno donosi brojne promjene u ovim oblastima. Osoba je uvijek aktivna i želi da se dokazuje kroz rad, higijenu i ispunjavanje obaveza.

Mjesec u Vagi ili sedmoj kući stavlja akcenat na brak i odnose sa drugima. Javni život i publike postaju izuzetno važni, bilo da su to milioni obožavatelja ili samo uzak krug prijatelja i rodbine. Odobravanje drugih prija.

Mjesec u Škorpiji ili osmoj kući definitivno znači zanimanje za okultne stvari, astrologiju, mistiku, tajne smrt i seks. Osobe sa ovim položajem u horoskopu imaju sposobnost da intuitivno predosjete događaje.

Mjesec u Strijelcu ili devetoj kući puno putuju i dosta toga mijenjaju u svom životu, ponekad i škole i fakultete na kojima uče različite životne filozofije i kulture. Obožavaju kretanje i upoznavanje novih predijela svijeta, imaju talenat za strane jezike.

Mjesec u Jarcu ili desetoj kući su ambiciozne i imaju dar da rukovode. Često se nalaze na čelu kompanija i organizacija u kojima rade, imaju malo vremena za privatni život jer su u stalnim obavezama i vrlo odgovorni, ponekad se plašeći dubljih veza.

Mjesec u Vodoliji ili jedanaestoj kući govori o širokom krugu prijatelja i organizacija sa kojima ova osoba dolazi u kontakt. Genijalnost u neku ruku darovana ovakvim položajem Mjeseca mogla bi se iskoristiti u svim životnim aktivnostima i primijeniti u humanitarne svrhe.

Mjesec u Ribama ili dvanaestoj kući je aktivan u polju nesvjesnog, mističnog, snova i intuicije. Majka je moguće, takođe religiozna ili odsutna. Često daje ljubav prema poeziji ili religiji, suosjećajnost za druge i veliku osjetljivost.

 

Mira Ćosić, astrolog
mira.cosic.astrolog (at) gmail .com

 

Povezani Clanci

Mlad Mjesec u Blizancima 13.6.2018 – Vrijeme za Širenje Vidokruga

Dragi ljubitelji astrologije, Evo i novog, kraćeg video zapisa koji vam može dati informaciju o tome kakva nas energija okružuje ovih dana. Name, 13. 6. […]

Learn More

Razgovor s Astrologom: Ljudi Koji Imaju Čudne Plave Rogove i Zelene Repove

Intervju sa Morisom Fernandezom Razgovarala: Mira Ćosić, astrologija.com & professionalastrology.net Uvodna napomena: Ovdje možete pročitati moj intervju sa astrologom i jogijem, mojim osobnim višegodišnjim učiteljem […]

Learn More

Pomračenje Mjeseca u Vodoliji s Marsom: Bura Emocija

Zemljin satelit i vjerni pratilac Mjesec u noći između petka i subote 27. i 28. jula ove godine naći će se tačno na liniji opozicije […]

Learn More