Text or shortcode
Text or shortcode

Astrologija, Horoskop, Besplatna Natalna Karta, Znak i Podznak

News

Sabijski Simboli i Teorije Astroloških Stepena

Sabijski simboli – dodatni alat u astrologiji

Kao dodatno sredstvo koje se može i preporučljivo ga je koristiti pri svakoj analizi natalne ili tranzitne astrološke karte javio se moderni ‘oracle’ sistem nazvan Sabijski Simboli. Po ovom principu svakom je zodijačkom stepenu dodijeljena izvjesna simbolika i nju poprimaju važne tačke i planete pozicionirane u ovim mjestima ekliptičkog kruga. Stepeni ima 360 i dodjeljuju se od prvog do 30., što znači da planeta postavljena na primjer na 1 stepen i 20 minuta nekog znaka pripada sabijskom Simbolu za drugi. stepen jer već je zakoračila u drugi stepen.

U praksi se Simboli analiziraju ne samo u individualnim kartama, već i kod analize Mjesečevih mijena i drugih astroloških fenomena. Kad Merkur kreće retrogradno na određenom stepenu, Sabisjki Simbol tog stepena će nam reći kako se naredni Merkurov period može dodatno manifestovati.

stars

Jedan od predavača na nedavnoj ISAR konferenciji i ljudi čije knjige su mi zaista drage, pokojni astrolog Robert Blaschke, rekao mi je u razgovoru da sabijske simbole ne propušta iz vida jer mogu dati vrijedna dodatna objašnjenja. Mislim da se analiza karte svakako, i sasvim normalno može uraditi i samo sa unutarnjim planetama. Poznato je na kraju da tradicionalni astrolozi ne žele niti uzimaju u obzir Uran, Neptun i Pluton. Šta sve možemo reći o osobi samo na osnovu Sunca, Mjeseca i Ascendenta!

Ipak, zašto sav astrološki alat ne upotrijebiti ako je to moguće, pa u natalnim kartama često treba analizirati i Kiron, Verteks, Lilit i Fortunu… Sabijski simboli stoje tu s njima rame uz rame.

Knjiga koju je napisao Marc Edmund Jones a zove se “The Sabian Symbols in Astrology”, (izdavač Sabian Publishing Society) daje dosta iscrpna objašnjenja ove astrološke tehnike, uz listu simbola su tu i podrobna objašnjenja kako se simbol manifestuje na psihološkom nivou i koji su primjeri iz historije.

Sabijski simboli funkcionišu u suštini kao kakav moderni I-Ching i često ne izgleda da imaju veze sa “običnom” astrologijom aspekata, kuća i tranzita koliko tjeraju na intuitivan pristup natalnoj karti, kao sredstvo meditacije otvaraju neke nove puteve i pomažu da sagledamo stvari iz još jednog dodatnog ugla.

Blaschke ide u ekstrem i u šali izjavljuje kako se ne bi nikad oženio ženom koja ima planetu, Sunce ili ASC tačku na 5. stepenu Bika (to podrazumijeva 4 Bika + minute, a ne 5 Bika plus minute) jer taj stepen znači “udovica stoji nad otvorenim grobom”, priznaje, pobjegao bi glavom bez obzira…

Početničkim koracima u proučavanju Simbola zakoračimo u horoskop Severine i pogledajmo podznak (ASC) koji stoji nad 19. stepenom Lava a krasi ga Sabijski simbol “Zabava na jahti”.

Kažu da su Simboli od pomoći prilikom rektifikacije. Kad ne znamo tačno vrijeme rođenja osobe, Simbol nam može ukazati na precizan stepen izlazećeg znaka ili položaja Mjeseca.

 

Kako Sabijski Simboli rade u praksi:

 

George Bush (Jul 6, 1946. 7:26 ujutro, New Haven, CT 41N18, 72W 55)

Podznak ili ASC kod bivšeg američkog predsjednika Busha je 7 Lava 07 minuta, dakle 8. stepen Lava: Sabijski Simbol se zove “Boljševički propagandist”! Navodno tačka političke i opće društvene aktivnosti. Ekstremni revolucionizam, borba za socijalne i političke koncepte. Kad je pozitivna, ova tačka daje posvećenost da se podijeli duševna vizija i da se napravi permanentan utjecaj na historiju čovječanstva. Negativna, isprazno blebetanje o bezbroj površnih stvari.

Bill Clinton ima natalni Merkur na istoj tački, na 8. stepenu Lava!

Prince Charles (Nov 14, 1948. 21:14 Buckginham Palace, England 51N30 00W08)

Charles, Princ od Walesa, ima Sjeverni Čvor na 5. stepenu Bika (udovac stoji nad otvorenim grobom). Ova tačka simbolizira prolaznost fizičkih stvari u životu.

Bill Gates (Oktobar 28, 1955. 21:15, Seattle Washington 47N36, 122W19)

Kompjuterski magnat i najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates ima Sunce na 5 Škorpije 01, što jest 6. stepen Škorpije. Sabijski simbol za ovu tačku se zove “A Gold Rush” ili “Zlatna Groznica”. Simbol je eksploatacije prirodnih resursa kroz osobnu inicijativu ili inteligenciju. Velike nagrade stoje iza svakog poduhvata. Ključna riječ za ovu tačku je “ambicija”. Kad je pozitivna, tačka daje instinkt i samopožrtvovanje još neviđenim potencijalima svakodnevnog postojanja. Negativna, donosi nedostatak praktičnog razlučivanja i neodoljivu želju za lako stečenim bogatstvom.

Stefi Graff (Jun 14, 1969. 4:40 ujutro, Mannheim, Njemacka 49N29, 08E29)

Teniserka Stefi Graff ima Mars u Strijelcu šestoj kući na 5 stepeni 33 minute; 6. stepen Strijelca je tačka koja se zove “A game of cricket”. Iako Stefi ne igra kriket vec tenis, ali ipak udara lopticu, simbolika je više nego jasna: ova Sabijska tacka govori o čovjekovoj želji da rafinira i ojača svaki potencijal svog vlastitog karaktera i umijeća i svoju potrebu da dobije priznanje za svoj uspjeh u svakoj oblasti života u kojoj se nađe. Ovdje je čovjekova sposobnost da izdrži u bilo kojem datom miljeu nejasnoće u kojem možda ima udjela i da donese stabilnost svakoj situaciji u koju je upleten. Čovjek ovdje daje najbolje od sebe kad je ozbiljno izazvan da postane on sam i da igra svoju ulogu strogo u skladu s pravilima. Ključna riječ ove tačke je “sportski duh”. Kad je pozitivan, ovaj stepen daje izvrsnu kompetenciju u svakoj krizi, a kad je negativan, lažno pretvaranje o sopstvenom uspjehu.

 


 

You might be interested in …