astrologija.commira.cosic.astrolog@gmail.com / +1 214 6996472

Uporedni Horoskop

U astrologiji se osim ličnih vrlo rado promatraju i horoskopi parova, a jedna od varijanti je i horoskop nazvan ‘kompozitnim’ u kojem se položaji planeta dobijaju tako što se planete jedne osobe dodaju pozicijama planeta druge i taj zbir podijeli sa dva – nađe im se aritmetička sredina. Kod kompozitnih horoskopa je značajno naglasiti da oni parovima definitivno daju novi pravac. Postoji više varijanti tj. rezultanti ovih silnica, ko je učio vektore znaće na šta mislimo.

Na kompozitni horoskop dakle gledamo kao na zbir vektora. Svaki horoskop ima neki svoj smjer, pravac i intenzitet, kad se saberu i podijele sa dva dobiju se neki novi zajednički pravac, sasvim novi smjer i neka nova zajednička snaga. Sabiranjem, karte se prirodno udružuju i normalno, mijenjaju.

Hajmo reći, jedna osoba može biti stidljiva, druga ne. Ako je kompozitni horoskop ‘stidljiv’, ona prva će se puno bolje osjećati u vezi jer će u kompozitnoj pardon zajedničkoj kući biti mir i tišina. Tu je opasnost po onog drugog da mu postane dosadno. Ako je kompozitni naprotiv otvoren, ekstravertan, stidljivko će se u ovom braku snebivati  i osjećati loše na čestim izbivanjima iz doma ili u uvijek punoj kući gostiju . Ako su oboje ekstravertni, a horoskop zatvoren, nastaje opet dosada za oboje. Ako su oboje intravertni, a kompozit tek ekstravertan, nastaje pak nešto što se u narodu stručno naziva ludom kućom. Ali rješenja postoje.

Kad će se nešto odigrati u dotičnoj kući, možemo pratiti iz progresivnih kompozitnih horoskopa i posmatrati i same tranzite na kompozit.

Zatim čvaknemo jednu godišnju progresiju i drugu godišnju progresiju, saberemo i podijelimo sa dva, eto nam progresivnog kompozita!

Čak i ako osoba B ima razvodnjen (sklon razvodu) horoskop slobodnog vektora a zapamtili smo iz škole da slobodan vektor jest ‘vektor koji se smije pomjerati jedino tako da mu se pri tom ne mijenjaju ni dužina, ni pravac, ni smjer’; znači totalno je nefleksibilan a mi smo ga ipak zbrojili u bračni zbir i k tome njegovom slobodnom voljom pomnožili skalarom iznosa godina bračnog staža, onda treba pogledati pravac, smjer i intenzitet rezultante tj. kompozitne karte braka.

Slobodnjak u ovom slučaju davno prestaje biti slobodnjak!

 

 

Povezani Članci

Astrološka Karma, Buđenje i Putevi Duhovnosti

Pitanje je koliko su i moderna i tradicionalna astrologija nadopunjujuće a koliko dijametralno suprotne rastu i duhovnom radu na sebi. Koliko ograničavaju osobu? Koliko daju […]

Learn More

Sabijski Simboli i Teorije Astroloških Stepena

Sabijski simboli – dodatni alat u astrologiji Kao dodatno sredstvo koje se može i preporučljivo ga je koristiti pri svakoj analizi natalne ili tranzitne astrološke […]

Learn More

Astro-Interview: Bob Mulligan, Florida

Bob Mulligan: Mi Astrolozi Unapređujemo Život Sa Bobom Mulliganom sam se sasvim neočekivano srela u Seattle-u na nedavnoj konferenciji astrologa NORWAC i odmah tu, za […]

Learn More