astrologija.commira.cosic.astrolog@gmail.com / +1 214 6996472

Astrološka Karma, Buđenje i Putevi Duhovnosti

Pitanje je koliko su i moderna i tradicionalna astrologija nadopunjujuće a koliko dijametralno suprotne rastu i duhovnom radu na sebi. Koliko ograničavaju osobu? Koliko daju uvid u lekcije karme i otvorenost darme?

I astrologija i svaka druga nauka imaju za cilj uspostavljanje kontrole nad okolinom, nad sobom i nad vlastitom budućnošću. Zašto radimo horoskope? U znanju su snaga, moć i vlast. Onaj koji ne zna, izgubljen je u vremenu i prostoru. ‘Šta će mi se desiti? Želim da znam prognozu. Želim da uspostavim kontrolu nad umom, nad materijom, da znanjem vidim unaprijed i ostvarim ono što želim’.

Astrološki, pod vlašću su Merkura i Urana, svi imamo i jednog i drugog u karti. S druge strane, duhovni rast (Neptun, Jupiter) podrazumijevaju učenje otpuštanja svake kontrole i prihvatanja sadašnjosti i vječnosti. Teško ih je i objasniti riječima jer riječi i definicije pripadaju Blizancima i Djevici. Ovdje se ne misli na prihvatanje sadašnjosti inertno, bez buduće akcije. Misli se na spoznaju da je sve takvo kakvo jest – na otvaranje mogućnosti da su um odnosno nauka pa i astrologija samo neki od instrumenata nečeg globalnog i većeg iznad, iza, onog ‘posmatrača’, onog nečeg koje posmatra naš tok misli.

Želja da se budućnost stavi pod kontrolu neminovno vodi u razočarenje jer svako očekivanje i želja znače da se za očekivanja vežemo i da smo nesretni ako se to nešto i ne ostvari.

Spoznajom ko smo u stvari – vječna bića, vječni putnici kroz živote i vrijeme – događaji iz svakodnevnog života viđeni su iz drugačije perspektive.

Da li ću dobiti posao? Da li ću se udati-oženiti, da li ću naći stan, uspjeti u projektima, imati djece, prijatelja – ta pitanja u periodu nakon duhovnog buđenja gube na veličini. Ciljevi se bukvalno tope, a drama prestaje, s tim i bol uzrokovan nedobivanjem ili gubitkom pobrojanih stvari. A Pluton nas podsjeća na dolazak baš takvih momenata, mjeseci a ponekad i godina, kada je Svjesnost spremna da nam da mogućnost da se probudimo iz sna i ropstva želje.

Povezani Članci

Sabijski Simboli i Teorije Astroloških Stepena

Sabijski simboli – dodatni alat u astrologiji Kao dodatno sredstvo koje se može i preporučljivo ga je koristiti pri svakoj analizi natalne ili tranzitne astrološke […]

Learn More

Ljubav, Ljepota, Popularnost: Vaga i njena Vladarica Venera

Sedmi znak Zodijaka je Vaga: lijepa, ljupka, nasmijana, često sa rupicama na obrazima ili bradi, divnim usnama, urednom kosom, odjećom i uopšte vanjskim izgledom koji […]

Learn More

Astro-Interview: Bob Mulligan, Florida

Bob Mulligan: Mi Astrolozi Unapređujemo Život Sa Bobom Mulliganom sam se sasvim neočekivano srela u Seattle-u na nedavnoj konferenciji astrologa NORWAC i odmah tu, za […]

Learn More