astrologija.commira.cosic.astrolog@gmail.com / +1 214 6996472

PODZNAK

Šta je podznak?

U astrologiji kod nas je u vrhu popularnosti ipak još uvijek takozvani Sunčev znak, znak vašeg rođenja. Ovan, Bik, Blizanci ili neki drugi znak u horoskopu daju vam svakako neke osnovne karakterne osobine i sklonosti. Vjerovatno drugi po značaju u natalnoj karti je podznak ili ascendent, dok je treći vaš Mjesečev znak. Riječ dolazi od srednjevjekovne latinske riječi ascendent-, ascendens, iz latinskog, present participa riječi ascendere a znači ‘uspinjati se’. U engleskom jeziku susrećemo se i sa oblikom riječi ascendant. Websterov rječnik opisuje ga kao ‘stanje ili pozicija od dominantne važnosti ili jačine’.

ASCENDENT ili kako ga mi zovemo “podznak”, oruđe je za dodavanje nove boje našoj astrološkoj slici. Leća kroz koju bi duša voljela da projicira Sunčeve kvalitete. Izražavanje vlastite ličnosti može se kontrolirati psihom, emocijom i umnom snagom, ali može i postojati kao kombinacija sva tri navedena elementa. Usklađena osoba je izbalansirana na tom osnovu. Ako je Sunce naša duša i osobnost, a Mjesec u horoskopu predstavlja srce i osjećaje, onda je ascendent izgled, naše tijelo i lice, ponašanje, ophođenje i predstava koju bismo željeli da drugi vide o nama.

spacePodznak je u suštini i s tehničke strane gledano, horoskopski znak koji se nalazio na istoku u trenutku rođenja. On je veoma važan za analiziranje zašto osoba pokazuje baš te osobine koje možda nisu tipične za njen glavni horoskopski znak, zašto baš tako izgleda ili se ponaša na određeni način u nepoznatom društvu. Podznak govori više o onome što bismo željeli da budemo nego što zaista iznutra jesmo. Govori o našim planovima, životnim sektorima – određujući položaj svih ostalih važnih polja horoskopa.

 

Kako se izračunava?

Postoje tablice koje se zovu “tablice astroloških kuća” koje služe za izračunavanje istočne tačke – njenog položaja u trenu rođenja kao i ostalih jedanaest vrhova astroloških kuća ili sektora. Ukupno ih ima dvanaest, a ascendent je vrh prve kuće ili polja života i fizičke konstitucije. Većina kompjuterskih astro-programa će ga tačno izračunati. Treba znati tačno vrijeme i mjesto rođenja pored naravno, datuma i godine. U obzir se uzima i ljetnje ili zimsko računanje vremena kao i vremenska zonu, odnosno satna razlika od Griniča do mjesta rođenja, te takozvano “zvjezdano vrijeme” koje se uzima iz efemerida, osnovnih astroloških tablica za taj dan. Približne tabele tipa uspravno-vodoravno u kojoj je jedna kolona vaš datum rođenja a odgovarajući red vaš sat rođenja nisu preporučljive jer daju neprecizne pa i potpuno pogrešne odgovore.

Ukoliko ste ugledali svjetlo dana u cik zore i izlazak sunca, vaš je podznak isti kao i vaš znak. Ako ste rođeni u trenutku kad je sunce upravo zalazilo, vaš je podznak suprotan znaku u kom ste rođeni jer je Sunce bilo na zapadu a podznak je istočna tačka. Svakako, nekoliko minuta razlike u trenutku rođenja i izlaska odnosno zalaska sunca može ovo značajno da promijeni.

Recimo da ste rođeni u znaku Raka, a da je vaš podznak Vaga. To bi znači da imate osjećajnu, stidljivu prirodu Raka i izuzetnu ljubav za dom i porodicu kao i svoje korijene što je u biti Rak, a s druge strane veoma vam je važno da se uskladite u partnerstvu koje je ključna riječ za Vagu, možda volite da izrazito pazite na svoj izgled i radite u javnosti, vrlo ste tolerantni u ophođenju i često se uključujete u rad s ljudima, vrlo ste druželjubivi i popularni – netipično za Raka, zar ne. Isto tako, planeta koja se nađe na istoku u blizini podznaka vrlo je važna u opisivanju vašeg karaktera i izgleda i može sve ovo malo i da promijeni. Ukoliko se Mars, popularni “crveni planet”, nađe na istoku, rađaju se ljudi sa žešćim crvenkastim pigmentom, pjegama po licu ili ožiljcima jer Mars je u mitologiji ipak vladar borbe i rata, mada i ostali dijelovi horoskopa moraju to da potvrde. Mjesec na istočnoj tački ili podznaku daje okruglo lice, sanjiv pogled i svijetlu kožu itd.

U pojedinim tekstovima se daje definicija da podznak više djeluje u drugoj polovini života ili nakon 27. godine, što ne mislim da je tačno. Podznak, kao i Sunčev ili Mjesečev znak, jedinstven je dio vaše mape rođenja i njegov se uticaj osjeća od rođenja do smrti.

Evo kompjuterske metode programa Astrotheme koja vam može pomoći da izračunate poziciju podznaka – ne uvijek i da je i detaljno protumačite. Ali možete pokušati i saznati gdje se nalazi vaš Ascendent (podznak). Ako poznajete kvalitete astroloških znakova, imat ćete otprilike ideju šta bi vaš ‘Ascendent u Blizancima’ mogao da znači, a više objašnjenja možete potražiti i ispod nakon proračuna.

Naime, samo astrolog može da ukomponuje sve elemente karte u vašu jedinstvenu priču, ali početi se može i od kompjuterski izračunatog znaka i podznaka. Stoga, pišite nam asko niste sigurni kako i da li je rezultat vaših proračuna tačan. Javite se emailom na adresu: kosmickizurnal @ gmail.com

Za potpuno tumačenje vaše natalne karte možete posjetiti stranicu za narudžbu: http://www.astrologija.com/narudzbe-horoskopa/

Sretno vam bilo čitanje neba!

 

 

 

 

Svi tekstovi na ovoj stranici su zaštićeni i ne smiju se kopirati, štampati, umnožavati ili objavljivati bez pismene dozvole astrologija.com i autora.